Worki do pakowania próżniowego z folii gładkiej PA/PE – właściwości, zalety i zastosowanie
Pakowanie próżniowe to niezwykle efektywna metoda przechowywania produktów spożywczych, która pozwala na wydłużenie okresu trwałości i świeżości żywności. Spośród dostępnych materiałów i struktur, do najpopularniejszych należą worki wykonane z gładkiej folii PA/PE, przeznaczone do komorowych pakowarek próżniowych. Poniżej przybliżamy ich właściwości i zastosowania, a także wyjaśniamy, dlaczego są tak cenione w branży spożywczej.
2025-10-21, 07:22

Czym jest folia PA/PE?

Worki do pakowania próżniowego wykonane są z laminatu PA/PE – czyli połączenia dwóch rodzajów tworzyw sztucznych, które idealnie współpracują ze sobą, zapewniając optymalną ochronę przechowywanych produktów.

  • PA (poliamid):To warstwa odpowiedzialna za wytrzymałość worka. PA zapewnia odporność na przebicia i rozdarcia, a także tworzy barierę dla tlenu, wilgoci oraz innych gazów. Dzięki temu żywność pozostaje świeża przez dłuższy czas, a produkty spożywcze, takie jak mięso, sery czy warzywa, dłużej zachowują swoje walory smakowe i odżywcze.
  • PE (polietylen):Ta warstwa odpowiada za elastyczność worka oraz szczelność zgrzewów. PE chroni przechowywane produkty przed wilgocią, zapobiega ich wysychaniu oraz zabezpiecza przed przenikaniem zapachów i gazów z otoczenia. Współpraca obu materiałów sprawia, że worki PA/PE są idealnym rozwiązaniem do pakowania żywności, zapewniając jej długotrwałą ochronę.

Dzięki temu połączeniu worki do pakowania próżniowego PA/PE są wytrzymałe, bezpieczne dla żywności oraz skutecznie chronią produkty przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi.

W jaki sposób powstaje folia PA/PE?

Jedną z popularnych metod produkcji folii PA/PE jest proces tworzenia laminatu klejonego. Mówiąc prościej folia PA/PE to materiał wykonany z poliamidu (PA) i polietylenu (PE), w którym warstwy są połączone za pomocą warstwy adhezyjnej. Proces ten rozpoczyna się w wytłaczarkach, z których wychodzą warstwy taśmy PA (barierowa, odporna na tlen) i PE (zgrzewalna, przeznaczona do kontaktu z żywnością). Następny krok to laminowanie, czyli łączenie warstw. W maszynie z zespołem wałków na powierzchni folii rozprowadzana jest równomierna warstwa kleju i następuje natychmiastowe dociśnięcie mechaniczne do drugiej folii. Następnie odbywa się proces utwardzania, podczas którego zachodzi polimeryzacja kleju a laminat uzyskuje pełne właściwości barierowe i mechaniczne.

 

Druga metoda produkcji folii PA/PE to proces ekstruzji z granulatu. Tworzywo dostarczane jest do wtłaczarki, gdzie i jest poddawane działaniu wysokiej temperatury. Podczas tego procesu następuje uplastycznienie granulatu, który przekształca w płynną masę polimerową. Strumienie poliamidu i polietylenu trafiają do głowicy, gdzie są łączone warstwowo. W zależności od rodzaju procesu technologicznego łączone jest od 2 do 9 warstw. Z powstałej masy powstaje folia mająca formę rękawa, taśmy lub arkusza. Po schłodzeniu i przepuszczeniu pomiędzy systemem wałków otrzymuje się gotową folię o kontrolowanej grubości i precyzyjnej strukturze warstw folii PA/PE.

Dlaczego warto stosować worki próżniowe z folii gładkiej?

Przedłużenie trwałości produktów spożywczych

Pakowanie próżniowe istotnie wydłuża świeżość żywności. Dzięki usunięciu powietrza z opakowania, wyraźnie ograniczony zostaje rozwój bakterii tlenowych oraz pleśni. W rezultacie produkty spożywcze, jak mięso, ryby, sery, warzywa czy owoce mogą być przechowywane nawet zdecydowanie dłużej niż w opakowaniach, w których występuje dostęp tlenu. Dzięki temu ograniczamy ilość marnowanej żywności, co ma znaczenie zarówno w kontekście ekonomicznym, dla ochrony środowiska naturalnego oraz efektywności wykorzystania jego zasobów.

Ochrona przed wilgocią i niepożądanymi zapachami

Worki PA/PE posiadają barierowość hydrofobową, stanowią skuteczną barierę zapobiegającą utracie naturalnej wilgotności produktów spożywczych. Dodatkowo, dzięki szczelności opakowań, aromaty nie migrują pomiędzy produktami. To szczególnie istotne w przypadku produktów o intensywnych woniach, jak wędliny, sery czy ryby. Dzięki temu żywność przechowywana w workach do pakowania próżniowego nie tylko utrzymuje świeżość, ale także zachowuje swoje właściwości sensoryczne.

Bezpieczeństwo dla żywności

Folia PA/PE, z której wykonane są worki do pakowania próżniowego, spełniają limity migracji ogólnej i specyficznej, określone w rozporządzeniu (UE) nr 10/2011. W trakcie procesu produkcji zastosowano surowce zgodne z pozytywną listą UE. Zastosowana podczas procesu GMP – Good Manufactoring Practise (Dobra praktyka produkcyjna) zapewnia powtarzalność jakości, czystości oraz identyfikowalności każdej partii. Materiał, z jakiego wytworzona jest folia może mieć kontakt ze wszystkimi rodzajami żywności, zapewnia bezpieczeństwo mikrobiologiczne i fizykochemiczne w praktycznym użytkowaniu.

Estetyka i wygoda

Worki do pakowania próżniowego PA/PE charakteryzuje wysoka transparentność, mają gładką i połyskującą powierzchnię, nadającą zapakowanym produktom estetyczny wygląd. Dzięki temu wykorzystywane są nie tylko w celu przechowywania żywności w lodówkach czy zamrażarkach, ale również do ekspozycji na sklepowych półkach.

Worki do pakowarek komorowych są dostępne w szerokiej gamie rozmiarów, co umożliwia precyzyjne dopasowanie do wielkości przechowywanego produktu. Ten aspekt ma niebagatelne znaczenie w kontekście wchodzącego w życie rozporządzenia PPWR (Packaging and Packaging Waste Regulation). Ma ono na celu m.in. zmniejszenie ilości odpadów opakowaniowych i ograniczenie szkodliwego wpływu opakowań na środowisko.

Oszczędność miejsca

Próżniowe pakowanie produktów jest pomocne przy konieczności zmniejszenia objętości produktów, co jest szczególnie istotne w przypadku przechowywania w warunkach chłodniczych czy podczas transportu. Opakowania o precyzyjnie dobranych parametrach ułatwiają organizację przestrzeni oraz poprawiają efektywność przechowywania.

Jak działają worki gładkie w pakowarkach komorowych?

Worki wykonane z folii gładkiej PA/PE są przeznaczone do pakowarek komorowych, profesjonalnych urządzeń, które odsysają powietrze z całej komory i szczelnie zgrzewają worek. Dzięki temu możliwe jest osiągnięcie efektu próżni w opakowaniu, bez potrzeby stosowania specjalnych struktur (jak w przypadku worków moletowanych), koniecznych w przypadku pakowarek listwowych. Pakowarki komorowe mają zastosowanie przy produkcji i przetwórstwie żywności, w gastronomii oraz przy pakowaniu produktów niespożywczych, także w przemyśle farmaceutycznym czy branży logistycznej. Dzięki nim można w szybki, precyzyjny i efektywny sposób zapakować dużą ilość produktów, zapewniając ich długotrwałą świeżość i bezpieczeństwo.

Zastosowanie worków próżniowych PA/PE

Worki do pakowania próżniowego z folii gładkiej PA/PE znajdują szerokie zastosowanie nie tylko w przemyśle spożywczym, ale też w innych branżach, jak przemysł elektroniczny czy medyczny. Oto kilka przykładów ich zastosowania:

Przechowywanie mięsa

Worki vacuum skutecznie chronią mięso przed wysychaniem i utratą wartości odżywczych podczas mrożenia. Dzięki opakowaniom próżniowym, produkt zachowuje swoje wartości odżywcze i organoleptyczne przez dłuższy czas.

Sery

Pakowanie próżniowe zapobiega migracji zapachów i utracie wilgoci, co jest szczególnie istotne w przypadku serów długo dojrzewających czy pleśniowych.

Warzywa i owoce

Worki PA/PE do pakowarek komorowych pomagają zachować świeżość warzyw i owoców przez dłuższy czas, chroniąc je przed utratą wilgoci oraz zanieczyszczeniami.

Dania gotowe

Worki próżniowe idealnie nadają się do pakowania gotowych dań oraz półproduktów przeznaczonych do dalszej obróbki, zapewniając ich długotrwałą świeżość.

Przechowywanie produktów w workach do pakowania próżniowego wymaga ścisłego przestrzegania zaleceń producenta, przede wszystkim optymalnej temperatury przechowywania. Odpowiednie warunki chronią żywność i nie doprowadzają do niekontrolowanej migracji substancji z opakowania, co może negatywnie wpłynąć na jakość i bezpieczeństwo produktów oraz zdrowie konsumentów.

Reasumując, worki do pakowania próżniowego z folii gładkiej PA/PE są niezastąpione przy przechowywaniu żywności, zapewniają długotrwałą świeżość produktów, ich estetyczny wygląd oraz efektywne wykorzystanie przestrzeni. Dzięki cechom takim jak wytrzymałość, szczelność oraz skuteczna ochrona przed wilgocią i zapachami, worki PA/PE znajdują zastosowanie zarówno w przemyśle spożywczym oraz gastronomii jak i w domowych warunkach, ograniczając marnowanie żywności. W sklepie internetowym Internetto.eu znajduje się całe portfolio worków PA/PE.

KONTAKT / AUTOR
Agnieszka Kopecka
Inter Arma
+48 12 283 02 63
POBIERZ JAKO WORD
Pobierz .docx
Biuro prasowe dostarcza WhitePress
Copyright © 2015-2025.  Dla dziennikarzy
Strona, którą przeglądasz jest dedykowaną podstroną serwisu biuroprasowe.pl, administrowaną w zakresie umieszczanych na niej treści przez danego użytkownika usługi Wirtualnego biura prasowego, oferowanej przez WhitePress sp. z o.o. z siedzibą w Bielsku–Białej.

WhitePress sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz odesłania do innych stron internetowych zamieszczone na podstronach serwisu przez użytkowników Wirtualnego biura prasowego lub zaciągane bezpośrednio z innych serwisów, zgodnie z wybranymi przez tych użytkowników ustawieniami.

W przypadku naruszenia przez takie treści przepisów prawa, dóbr osobistych osób trzecich lub innych powszechnie uznanych norm, podmiotem wyłącznie odpowiedzialnym za naruszenie jest dany użytkownik usługi, który zamieścił przedmiotową treść na dedykowanej podstronie serwisu.